Brak zdjęcia

odmiana średnio-wczesna, obficie plonująca

odmiana od lat uznana przez producentów,

nagrodzona Złotym Medalem MTP POLAGRA 2007

nasiona fasoli tej odmiany są dostępne w sprzedaży

Nasiona fasoli szparagowej o wysokich parametrach jakościowych

 

•  Liczba dni od siewu nasion fasoli do zbioru:   76

•  Wysokość osadzenia dolnych strąków:  18 cm

•  Długość strąka:  14,6 cm

•  Liczba strąków w 1 kg: 244

•  Barwa strąka i połysk - zielona, z bardzo słabym połyskiem

Uwagi:

- tworzy strąki bardzo proste i lekko spłaszczone

-  najwyższy stopień zdrowotności roślin

-  toleruje gorsze środowisko, np. okresowy brak wody

-  doskonała na świeży rynek i do przetwórstwa

 

 

 

 

 

FASOLA SZPARAGOWA ZIELONOSTRĄKOWA – odmiany wyhodowane w „SPOJNIA” NOCHOWO

Nasiona fasoli szparagowej polecamy zarówno producentom jak i działkowiczom

Odmiana

 

Wegetacja

 

Liczba

dni

 

*Ods [cm]

Strąk

Kalibraż strąków w (%)

Ciężar

1 000 szt [g]

 

Liczba roślin

na 1 m2

 

*Kpp

Intens. barwy

Długość [cm]

Liczba w 1 kg

<6.5

6,5-S.O

8,1-9,0

9,1-10,5

Muza

76

18

sercow.

++

15 244

0

2O

7O

1O

260

2O-25

 

Eliza

73

19

okrągły

+++

14 260

2

47

48

3

230

25

 

Sandra

72

19

okrągły

+++

15 218

5

3 O

55

10

280

25

 

Paulinera

79

19

okrągły

++++

16 270

1

9

47

42

220

25

 

Arkana

79

19

okrągły

++

15 265

5

26

49

20

230

25

 

* ods - osadzanie dolnych strąków

*kpp - kształt przekroju poprzecznego przydatna do wszechstronnego użytkowania

  Podane wyniki stanowią średnią wyników z kilku lat i są zależne od warunków agrometeorologicznych

 

 

Stanowisko w płodozmianie, przygotowanie pola i nawożenie

Fasola uprawiana jest zazwyczaj w drugim roku po oborniku. Może być uprawiana na stanowisku po cebulowych, pomidorze, ogórku , rzodkiewce, sałacie, ziemniaku, okopowych i po zbożach. Nie należy uprawiać fasoli po roślinach motylkowych (groch, bób, soja). Na tym samym stanowisku fasola nie powinna być uprawiana częściej niż co 5 lat.

Po zbiorze przedplonu w roku poprzedzającym uprawą fasoli należy wykonać podorywkę, a późną jesienią orkę głęboką (25-35 cm).

Wiosną stosuje się kultywatorowanie łącznie z wysiewem nawozów fosforowo-potasowych oraz bronowanie. Fasola posiada wysokie wymagania pokarmowe w stosunku do fosforu i potasu, natomiast małe odnośnie azotu, ponieważ współżyje z bakteriami brodawkowymi, które wiążą wolny azot z powietrza. Przeciętnie zalecane dawki nawozów mineralnych wynoszą 200-300kg NPK/ha w stosunku l :2:3. Azot stosuje się przedsiewnie w jednej dawce, w ilości 30-50 kg/ha. Fasola reaguje ujemnie na obecność chlorków w glebie, dlatego zaleca się siarczanową formę nawozu potasowego; K2O w ilości 100-180kg/ha, a P2O5 w ilości 60-90 kg/ha. Fasola należy do warzyw o dużym zapotrzebowaniu na siarkę, mangan i cynk. Przy objawach niedoboru mikroelementów lub złego stanu plantacji, należy stosować nawożenie dolistne. Nawożenia dolistnego nie należy stosować w okresie kwitnienia i wiązania strąków, ponieważ powoduje to piętrowość dojrzewania strąków.

 

Siew nasion i pielęgnacja

Do wysiewu nasion przystępuje się zazwyczaj po 15 maja, gdy temperatura gleby wynosi około 12 °C. Nasiona   fasoli   można   wysiewać   kilkakrotnie   aż   do   końca   czerwca.   Fasolę   szparagową   sieje   się w rzędy oddalone co 40-50 cm, w rzędzie co 8-10 cm na głębokość 3-5 cm w zależności od typu gleby. Nasiona wysiewa się zaprawione przeciwko  śmietkom (kiełkówka i glebowa) oraz chorobotwórczym mikroorganizmom glebowym.

Realizacja: Trol Intermedia

facebook