Jakość nasion

 

                                                        

"SPÓJNIA" bardzo duże znaczenie przywiązuje do jakości nasion, w związku z tym wszystkie nasiona przeznaczone do sprzedaży odznaczają się najwyższymi standardami jakościowymi.

Za wysoką jakość produktów firma została wielokrotnie nagrodzona - otrzymała m/innymi:

-  Certyfikat  "Najlepsze w Polsce - The Best in Poland"  (2010r. i 2013r.) - w konsumenckim konkursie na najlepsze produkty

-  Certyfikat "Jakość Roku 2010", "Jakość Roku Srebro" (2011r.) oraz Złotą Jakości Roku 2013r.

 

 

 

          

Dbałość o jakość nasion zaczyna się już na plantacji nasiennej. Utrzymanie jej w optymalnych warunkach tzn. przy zastosowaniu odpowiedniej agrotechniki, ochrony roślin oraz walki z chwastami to początek drogi do uzyskania nasion dobrej jakości. Po zbiorze wszystkie nasiona poddawane są czyszczeniu. Dobrze wyposażone zaplecze techniczne nasiennictwa naszej firmy pozwala na przeprowadzenie wielu czynności podnoszących jakość oferowanych do sprzedaży nasion.

 

1. Nasiona kalibrowane. Nasiona w określonych frakcjach wielkości ułatwiają precyzyjny ich wysiew, sprawiają, że wschody są bardziej wyrównane, wegetacja przebiega w sposób równomierny na całej plantacji, a w efekcie rolnik uzyskuje wyższy plon.

Kalibrowaniu poddawane są nasiona następujących gatunków :

  • burak ćwikłowy
  • fasola szparagowa
  • marchew
  • pietruszka
  • cebula
  • rzodkiewka
  • koper

         

2. Nasiona inkrustowane - część z oferowanych nasion inkrustujemy środkami przeciw chorobom grzybowym (wg. obowiązujących zaleceń), natomiast część dodatkowo uszlachetniamy poprzez zastosowanie donasiennego nawozu Primus L. Umożliwia on roślinom lepsze warunki rozwoju już na samym starcie. Zwiększa siłę i energii kiełkowania, przyspiesza rozwój roślin dostarczając im niezbędnych składników pokarmowych – makro- i mikroelementów, umożliwia lepsze ukorzenienie się a więc podnosi odporność na złe warunki wilgotnościowe. Jednym słowem wpływa na zwiększenie wielkości i jakości plonu.

 

 

3. Nasiona hydrokondycjonowane - zwane potocznie podkiełkowywanymi. Nasiona w kontrolowanych warunkach poddaje się moczeniu w roztworach wodnych, po czym gwałtowanie suszy i doprowadza do określonej wilgotności. Proces hydrokondycjonowania przyspiesza i wyrównuje wschody, poprawia siłę kiełkowania nasion w warunkach suszy.

Na prośbę producenta możemy poddać procesowi hydrokondycjonowania nasiona następująceych gatunków :

  • Pietruszka
  • Marchew
  • Cebula

Realizacja: Trol Intermedia

facebook