marchew jadalna

Wymagania glebowe

Najodpowiedniejsze pod uprawę marchwi są gleby piaszczysto-gliniaste, o przepuszczalnym podglebiu (bez tzw. podeszwy płużnej), zasobne w próchnicę i składniki pokarmowe.

Optymalny odczyn (pH) powinien wynosić 6,5-7,5dla gleb mineralnych, 5,5-6,8 organicznych.

Marchew uprawia się najwcześniej w drugim, a najlepiej w trzecim roku po oborniku. Ze względu na choroby i szkodniki nie powinno się uprawiać marchwi na tym samym stanowisku częściej niż co cztery lata.

Najlepszym przedplonem są ogórki, dynia, kukurydza, cebula, por i rzodkiewka. Z uwagi na nicienie niedopuszczalne są jako przedplon wszystkie korzeniowe, ziemniaki, pomidory, kapustne oraz groch i fasola. W uprawie po zbożach i wieloletnich użytkach zielonych mogą niekiedy wystąpić szkodniki, natomiast po roślinach obficie nawożonych azotem lub pozostawiających dużo resztek pożniwnych istnieje niebezpieczeństwo gromadzenia nadmiernej ilości azotanów w korzeniach.

Nawożenie

Optymalna zawartość składników w glebie przeznaczonej pod uprawę marchwi powinna wynosić:

  • azot N (NO3+NH4) 100-140 mg/l gleby
  • fosfor (P) 60-80 mg/l gleby
  • potas (K) 150 mg/l (gleby lżejsze) - 250 mg/l (gleby cięższe)
  • wapń (Ca) 1500-3000 mg/l gleby
  • magnez (Mg) 60 - 80 mg/l gleby

Dawki nawozów powinny uzupełniać zawartość składników do podanych wyżej wartości. Przeciętnie stosujemy następujące dawki nawozów na ha:

  • azot 80 - 120 kg
  • fosfor 80 - 120kg
  • potas 150 - 250 kg

Mniejsze ilości stosujemy pod odmiany wczesne, dające mniejszy plon od odmian późnych.

W przypadku uprawy marchwi na pęczki lub przetwory dla dzieci dawka azotu nie powinna przekraczać

90 kg/ha.

Dawkę azotu dzieli się zwykle na dwie: jedną przed siewem, drugą pogłównie 4-6 tygodni po wschodach najlepiej w postaci saletry amonowej.

Nawozy fosforowe stosujemy jesienią, dobrze mieszając z glebą z uwagi na słabe ich przemieszczanie. Nawozy potasowe na glebach lekkich stosujemy w całości przedsiewnie, natomiast na glebach cięższych, w dwóch dawkach: połowę jesienią, połowę przedsiewnie wiosną.

Marchew można nawozić zarówno nawozami chlorkowymi, co siarczanowymi, jednak z uwagi na groźbę zwiększenia ilości azotanów w korzeniach polecane są nawozy chlorkowe.

Ponieważ marchew, zwłaszcza w okresie kiełkowania i wschodów, jest wrażliwa na nadmierne zasolenie gleby wywołane nawożeniem, nawozy należy wysiewać nie później niż 2 tygodnie przed planowanym siewem.

Nawozy wapniowo - magnezowe najlepiej wysiewać późnym latem w roku poprzedzającym uprawę marchwi, po zbiorze plonu głównego lub jesienią pod orkę zimową.

Realizacja: Trol Intermedia

facebook